Sydnordisk Akademi for Donaldisme præsenterer:

Donaldistisk Kanon

(Den måtte jo komme - og hvis ikke VI skulle være smagsdommere, hvem skulle så...?)

I disse tider (vinteren 2006), hvor alle inden for danske kulturkredse taler om kanoner, har vi på Sydnordisk Akademi for Donaldisme fundet det passende også at affyre en af slagsen. Inden det kan ske, skal vi dog lige have fastlagt støbeformen og finde den helt rigtige materialeblanding at hælde i.

SADs Donaldistiske Kanon skal være en selektiv samling af en række donaldistiske skrifter, der samlet udgør en smuk og eksemplarisk repræsentation af donaldismen. Det betyder, at de udvalgte inkluderede værker skal dække tiden fra den ældste ur-donaldisme op til nutiden, og der skal være beretninger fra de vigtigste donaldistiske reportere op gennem tiden. Og her kan vi lige så godt slå fast med det samme, at nogle reportere ER vigtigere for donaldismen end andre. Således vil det kun være rimeligt, at Carl Barks er repræsenteret med mere end én historie, hvor vi p.t. regner med at udpege i alt tre barksistiske beretninger hentet fra forskellige perioder af hans virke.

Men der vil omvendt ikke blive tale om en ren barksistisk kanon. Af donaldismens andre store fædre har vi på forhånd gjort plads til Al Taliaferro (en eller to samlinger af avisstriber), Floyd Gottfredson (dels en samling af hans søndagssider, dels en af hans fortsatte avisføljetoner), Paul Murry (en af hans beretninger om de mange mysterier, som Mickey og Fedtmule har oplevet), Al Hubbard (en af hans klassiske Vims-historier fra 1960’erne), Tony Strobl (evt. også noget vimsologi, samt en af hans beretninger om Onkel Joakim og Grønspætterne skrevet af Barks), noget fra den italienske donaldismes indtog i 1970-80’erne (f.eks. Romano Scarpa, samt evt. noget med Stålanden), Vicar (dels noget fra hans tidlige fase, dels fra nutiden), Marco Rota og Don Rosa (begge med et par bidrag). Også folk som Branca og Daan Jippes kunne være potentielle emner fra donaldismens yngre tidsalder. Samt utvivlsomt adskillige andre.

De udvalgte beretninger skal dels omfatte de mest kult-behæftede historier, dem som “alle donaldister kender eller bør kende”, dels være blandt nogle af reporternes absolutte mesterværker, dels repræsentere forskellige faser af tegne- og fortællestilen såvel hos den enkelte reporter som i donaldismen som helhed.

Og her er det så, at Sydnordisk Akademi for Donaldisme opfordrer de mange kyndige kendere iblandt vore studerende til at give deres besyv med. Hvad fortjener efter din mening at komme med i en donaldistisk kanon - og hvorfor?

Vi vil være taknemmelige for jeres bidrag. Der bliver dog ikke tale om nogen demokratisk afstemning. I sidste ende vil Akademiets selvbestaltede korps af smagsdommere foretage den endelige udvælgelse, der vil føre til kanonens offentliggørelse og åbningssalut i starten af foråret 2007, men inden da er vi bestemt modtagelige for gode råd og argumenter, der kan anføres i forummet på DDF(R) eller sendes som email til sydnordisk@yahoo.com.

P.S.: For god ordens skyld skal det måske understreges, at Akademiet naturligvis ikke påtænker at udgive de udvalgte beretninger. Kanonen kommer blot til at udgøre en liste med beskrivelser af beretningerne og med begrundelser for deres udvælgelse.

 

Retur til Akademiets forside

Sydnordisk Akademi for Donaldisme henleder opmærksomheden på, at rettighederne til (næsten) alle de anvendte billeder på Akademiets  sider tilhører ©Disney, der i Danmark er repræsenteret ved Egmont Serieforlaget A/S. Billedmaterialet må ikke anvendes i erhvervsmæssigt øjemed.