Sydnordisk Akademi for Donaldisme - Institut for Donaldistisk Fysik & Geografi

Hvor ligger Andeby?

- Eller blot endnu en hyldest til mesteren 

af dr.don. Asger Pedersen, DAFI 2007

For en del år siden læste jeg en romanserie af den amerikanske forfatter Jack L. Chalker: Wellworld-bøgerne, der siden er udkommet på dansk fra Borgens forlag under fællestitlen: “Sjælenes Brønd”. Romanerne, der både er spændende og morsomme, omhandler hovedpersonen Nathan Brazils rejser undt i et helt univers, centreret omkring selve Brønd-planeten, der er en kunstig skabt verden, hvis overflade er delt i mange sekskantede felter, hver beboet af forskellige intelligente racer. Én af dem er således beboet af mennesker fra Jorden. Hvert felt (kaldet hex’er efter deres form) har et navn, de fleste er på uforståelige transgalaktiske sprog, men et af dem har betegnelsen Karlbarx.

Som donaldist falder dette jo straks én i øjnene. I bøgerne får man ikke noget at vide om det specielle hex, men jeg havde på fornemmelsen, at der måtte være noget andet i det. Og ganske rigtigt: da jeg rodede i min samling af tegneserierelaterede skrifter, stødte jeg på “An informal Biography of Scrooge McDuck”, der netop er skrevet af samme Jack L. Chalker, som efter en søgning på nettet viser sig at være kendt for sin kamp for ubegrænset ytringsfrihed.

Biografien, der er uhyre grundig og kun omhandler kilder, der er skrevet af Carl Barks og om Scrooge McDuck, udkom første gang i 1974 helt uden illustrationer, da Chalker af Disney-koncernen ikke kunne få tilladelse til at bringe dem; den er dog senere kommet i ny udgave med billeder. Jeg betragter den som en af donaldismens hovedværker på linie med “Donaldismen” af Jon Gisle og “Die Ducks – Psykogramm einer Sippe” af Grobian Gans.

I lyset af ovennævnte falder det mig nemt at forestille mig Karlbarx-hex på Brønd-planeten beboet af antropomorfe vadefugle, og dens vigtigste by følgelig: Andeby. Eller er det blot Jack L. Chalkers måde at hylde mesteren Carl Barks?

 

 

 Hvor ligger Andeby?

 

 

 

 

 

Retur til Akademiets forside

 

Sydnordisk Akademi for Donaldisme henleder opmærksomheden på, at rettighederne til (næsten) alle de anvendte billeder på Akademiets sider tilhører ©Disney, der i Danmark er repræsenteret ved Egmont Serieforlaget A/S. Billedmaterialet må ikke anvendes i erhvervsmæssigt øjemed.